Please assign a menu to the primary menu location under menu

Nasze życie

Przechowaj chleb dobrze

Jaki chlebak wybrać do domu?

Chlebak jest pojemnikiem służącym do przechowywania pieczywa. Może być drewniany, wiklinowy, ze stali nierdzewnej lub plastikowy. Dobrym wyborem jest elegancki oraz ponadczasowy chlebak ceramiczny. Taki chlebak sprawia, że wilgoć z powrotem jest przenoszona do chleba, dzięki czemu chleb dłużej zachowuje świeżość, zapach i może być podstawą śniadania lub kolacji. Ceramika wyrównuje temperaturę w każdym miejscu pojemnika. Pojemnik na chleb z ceramiki pozwala zachować stałą temperaturę przechowywanego w nim pieczywa, identyczną w każdym miejscu wypieku. Dobrym wyborem są także chlebaki wykonane z bambusa, lekkie i pojemne. Zwolenników mają także mocne oraz trwałe chlebaki metalowe. Bambus długo zachowuje najważniejsze walory pieczywa, czyli smak i aromat tego wypieku. Chlebaki bambusowe zachowują pieczywo przez długi czas w świeżości, ale należą do najdroższych na rynku.

Jaki chlebak wybrać?

Dobrze dobrany chlebak dodaje uroku kuchni i swoją estetyką przyczynia się do zyskania większej urody tego pomieszczenia. Chlebaki są produkowane w różnych kolorach, a klienci dobierają wymarzony kolor do własnego mieszkania. Wybór wzorów, kolorów oraz cen chlebaków jest bardzo szeroki. Chlebaki mogą mieć szerokość 40 lub 50 centymetrów, jednak na rynku są też chlebaki o innej szerokości. Chlebak ma stabilną podstawę oraz otwieraną pokrywę. Pojemniki owalne, kwadratowe lub łódkowe nie przypominają tradycyjnego chlebaka, ale mają ciekawy design. Chlebak powinien spełniać podstawową funkcję. Wybrany produkt musi mieć wywietrzniki, które pozwalają powietrzu dostać się do wnętrza i zapobiegać pleśnieniu pieczywa. Świeżość jest ważna, a dobry chlebak pozwala długo zachować taką świeżość. Oprócz chlebaków ceramicznych, drewnianych i bambusowych na rynku obecne są także chlebaki ze stali nierdzewnej. Wyglądają efektownie i pięknie, poza tym są lekkie i trwałe. Widać na nich ślady palców. Chlebaków z tworzyw sztucznych nie poleca się, ponieważ nie są ładne, a poza tym nie zachowują takiej świeżości pieczywa, jakiej oczekują klienci. Można dojść do konkluzji, że nie walory estetyczne są ważne, lecz możliwość zachowania świeżości. Klientom marzy się chleb zachowujący świeżość przez tydzień lub dłużej. Jest to możliwe pod warunkiem, że chleb pieczony jest w dobrej piekarni. Chlebaki kosztują od ponad 60 do nawet 500 złotych. Oczywiście chlebaki z górnej półki mają takie ceny. Chlebaków tańszych w ogóle nie należy brać pod uwagę. Ich zakup jest fatalną pomyłką, ponieważ psują się po miesiącu lub dwóch użytkowania.
Niezwykły design
Chlebak może być ceramiczny, w kształcie kokardy, w kolorze białym lub innych kolorach. Pięknie wyglądają chlebaki z dołem w kolorze drewna i turkusową górą. Chlebaki ze stali nierdzewnej często są zdobione rysunkami oraz napisem np. pieczywo lub chleb. Jest to nowoczesny i bardzo interesujący design. Chlebaki wiklinowe mają bardzo interesujący look i warto sobie pozwolić na zakup takiego właśnie chlebaka. Metalowy chlebak w białym kolorze z brązową pokrywką i napisem Bread jest klasyką gatunku. Wyglądem przypomina prostą skrzynkę, ale w prostocie tkwi jego urok. Modne są łączenia dwóch kolorów, np. bieli oraz fioletu lub bieli i zieleni czy z wzorami w paski lub kwiatki – wszystko to, czego oczekuje klient jest dobrze widziane. Czarny chlebak ze srebrnym zamykaniem także ma niepowtarzalny urok, jest przedstawicielem klasyki. Chlebaki plastikowe mogą być przezroczyste, z brązową tylną ścianką. Wariantów chlebaków jest całkiem sporo, dlatego nawet najbardziej wymagający klient znajdzie ofertę dla siebie. Niektóre chlebaki mają dodatkowe wyposażenie w postaci deski i tacki do krojenia. Jest to praktyczne i bardzo funkcjonalne rozwiązanie. Wzbogacone w ten sposób modele kosztują od kilkudziesięciu do nawet 500 złotych. Jednak nie należy się przejmować kosztami, gdy konsumenta stać na ich pokrycie. Chlebak bambusowy z pokrywą metalową są bardzo efektowne i stwarzają wrażenie luksusu. Bambus jest lekki, nie nasiąka wodą i ma opinię pieczywa ekologicznego. Ważne jest, aby chlebak miał solidną podstawę, był dobrze wentylowany i efektowny kolorystycznie. Ten ostatni parametr jest najmniej ważny.
Podsumowując, zanim kupimy chlebak dobrze jest sprawdzić rynkową ofertę takich urządzeń. Można poczytać w internecie, spytać znajomych o dobry zakup. Kiedyś chleb przechowywano w bawełnianych woreczkach. Dzisiaj jest wkładany do chlebaków i zachowuje świeżość znacznie dłużej. Chlebaki zdobią kuchnię i wyglądają nieraz wręcz kosmicznie.