Please assign a menu to the primary menu location under menu

Nasze życie

Smaczne i grillowane

Grill stołowy wzbogaci domowe menu

Przyrządzanie potraw na grillu stołowym jest całkiem dobrym pomysłem. Grillowane mięsa oraz warzywa są smakowite, aromatyczne i dlatego coraz więcej osób wybiera zakup takiego urządzenia. Grill stołowy jest doskonałym urozmaiceniem każdego przyjęcia oraz ozdobą stołu. Grille stołowe są poruszane siłą elektryczności, nie produkuje się takich urządzeń na gaz. Polacy uwielbiają grillowanie. Może to być grillowanie w ogródku lub domu – to ostatnie, kiedyś nie do pomyślenia, dzisiaj stało się codziennością. Dzięki domowemu grillowi szybko i łatwo przyrządzimy nawet wieczerzę wigilijną lub domowe spotkanie w gronie znajomych czy sylwestrową domówkę.

Świetny grill elektryczny

Grill elektryczny nadaje się przede wszystkim do przygotowania potraw w domu. Grille elektryczne mają różne formy i funkcje. Najmniej skomplikowane modele kosztują około 150 złotych. Grille mogą być otwarte lub zamykane. Modele zamykane mogą mieć pokrywę, która chroni przed pryskaniem tłuszczu. Pokrywa wykonana jest najczęściej ze szkła. Płyta grzejna jest cennym uzupełnieniem tego modelu. W grillach przygotowuje się także kanapki na ciepło, które noszą nazwę panini. Grille raclette mają dużą płytę grzewczą i małe patelnie wsuwane pod nią. Na takich patelniach można przyrządzić mnóstwo potraw i serwować je podczas domowych przyjęć. Grille mają różnorodne ruszty – tradycyjne lub wyposażone są w płytę. Płyty gładkie pozwalają przyrządzić delikatne potrawy, złożone z warzyw, ryb, owoców morza, jajek lub omlety. Płyty karbowane, czyli żeberkowe, są wymarzone do grillowania steków, kotletów oraz kiełbasek. Grille z mieszaną, wymienną lub dwustronną płytą pozwalają przyrządzić wiele dań, nie stawiając prawie żadnych ograniczeń. Moc urządzenia jest niezwykle ważna. Zaczyna się od 1000 watów, ale większość urządzeń ma 1600 do 2200 watów mocy. Moc jest duża, ale nie przekłada się na rachunki za energię elektryczną, ponieważ grill pracuje krótko. Mięsa i warzywa grilluje się znacznie krócej niż przygotowywane na patelni lub w piekarniku. Dzięki opcji regulacji temperatury lub rusztu łatwo upiecze się miękkie owoce, krewetki lub gruby kawałek wołowiny. Po wyborze typu grilla, określeniu ważnych parametrów technicznych, dobrze jest zwrócić uwagę na rozmiar rusztu lub płyty. Może to być większy lub mniejszy model. Pożądane są grille, które mają powłokę zapobiegającą przywieraniu produktów do podłoża. Idealne są grille o lekko pochyłej konstrukcji lub mające otwory w płycie, przez które odprowadzany jest wytopiony tłuszcz do specjalnego pojemnika. W grillach zamykanych istotna jest regulacja wysokości górnej płyty grzejnej. Mona grillować warzywa pokrojone w cienkie paski lub grube kanapki przełożone plastrami mięsa, warzywami posypane przyprawami. Wyłącznik jest istotny. Niektóre modele w ogóle go nie mają, a wyłącza się je wyjmując wtyczkę z gniazdka. Długość kabla zasilającego powinna być odpowiednia. Zbyt krótki kabel wymaga zakupienia przedłużacza i stwarza problemy.

Grille jako alternatywa dla patelni

Grill elektryczny pozwala przyrządzić dania bez tłuszczu w kilka minut, można go czyścić z łatwością i użytkować bez problemów. Patelnia jest może i mniejsza, ale do przygotowania potraw wymaga o wiele większej ilości tłuszczu. Ręczne czyszczenie grilla jest o wiele bardziej męczące i wyczerpujące. Mobilność urządzenia jest istotna – można je wynieść na balkon lub taras albo zabrać ze sobą na wyjazd. Grille elektryczne mogą służyć przez cały rok, pozwalając jeść smacznie i zdrowo.